Vlasnici zelenih oaza u zatvorenom zasigurno već znaju da održavanje sobnih biljaka kroz cijelu godinu nije nimalo lagan zadatak.

Smanjena svjetlost tijekom zime, niske temperature, ali i grijanje u stanovima koje uzrokuje suh zrak, biljnim ljubimcima mogu lako naštetiti ako se za njih pravilno ne pobrine. Svim biljkama, neovisno o godišnjem dobu, najvažniji elementi su zrak, svjetlost i voda, odnosno zalijevanje. Osjetljivije biljne vrste zahtijevaju nešto više pažnje i pripreme za zimu, ali za sve koje imaju manje vremena na raspolaganju, za taj zeleni dekor postoje otpornije i jednako prekrasne vrste.

Zanimljivi mini vrtovi

Posebnu popularnost zadnjih nekoliko godina uživaju sukulenti zbog svog zanimljivog izgleda. Dolaze u različitim veličinama i bogatoj paleti boja zbog čega se često koriste u izradi čudesnih mini vrtova. Mogu se kombinirati i s drugim biljkama, a odabirom odgovarajuće posude i dizajna vrta postaju mnogo više od zelenog ukrasa. Prednost im je što ih zimi ne treba često zalijevati jer imaju zaštitni sloj od voska na površini stabljike i listova koji im pomaže zadržati vlagu. Veoma su prilagodljivi na unutarnje prostore nakon ljeta i ne treba se brinuti oko njihovog preživljavanja zime.

Mahovina u terariju

Minijaturne verzije staklenika, odnosno staklenog terarija, plijenit će pažnju svakog gosta i izvrsno se uklopiti u sve stilove uređenja interijera. Idealne biljke za stakleni terarij su mahovina i paprat, a unutar staklenika bit će zaštićene od hladnog propuha pa mogu biti postavljene i bliže ulaznim vratima ili prozorima. Također, biljke unutar terarija zadržavaju vlagu pa su zaštićene od toplog i hladnog zraka.

Afričke ljubičice

Ako se želi stvoriti topliji ugođaj i iskoristiti biljke za dodavanje boje unutar doma, taj zadatak izvrsno odrađuju afričke ljubičice. Cvjetaju nekoliko puta godišnje, a svojim prekrasnim cvjetovima u bijelim, ružičastim i ljubičastim tonovima koji ostavljaju bez daha zaslužile su ulogu jedne od najpopularnijih kućnih biljaka. Održavanje im je jednostavno. Potrebno ih je smjestiti na područje gdje će imati dovoljnu količinu prirodne svjetlosti bez izloženosti izravnom suncu i zalijevati kad je tlo potpuno suho.

Uredite svoju zelenu oazu u Bel Villageu!

Posljednji članci

Zagreb
30.05.2022

Idemo na zagrebačku špicu!

28.05.2022

Isplanirajte savršen piknik u prirodi

29.04.2022

Idealni hobiji za proljetno vrijeme

15.04.2022

3 praktične ideje za uskrsne ukrase