Ljetne radosti polako nam se bliže kraju, stoga iskoristimo preostale tople dane za zabave u dvorištu, a svi znamo da najbolje vrtne zabave uključuju i ukusnu hranu. Nema potrebe za dostavom kad uz ove trikove i sami možete biti grill masterchef.

Priprema žara

Birajte roštilje na ugljen, brikete ili drvo (bukva ili grab). Pobrinite se da imate dovoljno resursa te da je drvo suho kako bi bolje gorjelo. Ugljen posložite u sredinu roštilja i uz pomoć manjih grančica potpalite vatru. Ostavite da tinja 20 do 30 minuta, a potom razgrnite žar po cijelom roštilju. Žar je ključan korak u postizanju savršeno pečenog komada mesa ili povrća, zato ne brzajte taj postupak. Drvo uvijek ide na žar, nikad ispod, jer neće moći izgorjeti do kraja. Ako imate veće dvorište ili okućnicu poput Bel Village vila, pravi ste sretnik/sretnica jer roštiljanje neće biti problem.

Marinada – tajni sastojak

Bez kvalitetne marinade nema pravog roštilja. Zato je idealno razmišljati unaprijed, pobrinite se da znate tko od gostiju jede koje meso i prema tome odredite jelovnik. Ako ima vegetarijanaca, prvo na ploči njima grilajte povrće, a tek onda ostatku meso. Svinjetinu je potrebno marinirati od 2 do 4 sata, govedinu i janjetinu između 4 i 6 sati, a najmanje je potrebno marinirati piletinu, samo sat vremena. Ako pak ostavite meso preko noći u marinadi u frižideru, nećete pogriješiti – samo ćete pojačati okuse. Drugo pravilo je da se meso mora izvaditi ranije da se prilagodi temperaturi, jer hladno meso koje ide direktno na vruć roštilj peče se duže i neravnomjerno. Za razliku od mesa, povrće je najbolje začiniti tek nakon što ga ispečete.

Roštiljanje

Nakon pripremnih koraka slijedi najbolji dio – roštiljanje. Nauljite rešetku ili je premažite slaninom i tek nakon toga možete staviti namirnice kako biste spriječili lijepljenje. Za osjetljive namirnice poput ribe, možete staviti i aluminijsku foliju između kako bi riba ostala u jednom komadu. Uz pomoć kuharskog kista ili ružmarina potrebno je nanositi ulje ili marinadu kako bi meso zadržalo sočnost. Pecite dok se meso ne ispeče do kraja i marinada karamelizira za prepoznatljiv izgled roštilja.

Uz ove savjete preostaje vam samo nabavka namirnica i dobro društvo za uživanje. Dobar tek!

Posljednji članci

Zagreb
30.05.2022

Idemo na zagrebačku špicu!

28.05.2022

Isplanirajte savršen piknik u prirodi

29.04.2022

Idealni hobiji za proljetno vrijeme

15.04.2022

3 praktične ideje za uskrsne ukrase