Obožavatelji adventskog ugođaja dočekali su svoj dio godine. Već dolaskom prvog dana prosinca mnogi iz kutija vade pažljivo odabrane božićne ukrase i postavljaju ih u za to pripremljene kutke svog doma.

Za sve koji žele u svoja četiri zida unijeti blagdanski ugođaj, ali zadržati ukusno uređen interijer, dijelimo s vama nekoliko važnih savjeta i ideja.

Prilikom uređenja svog doma za vrijeme blagdana, preporučuje se u obzir uzeti postojeći dizajn, stil i boje koje prevladavaju u interijeru te s njima uskladiti i blagdanske dekoracije. Kaže se da ukrasa nikad dosta, no je li to stvarno istina? Zbog želje za stvaranjem što snažnijeg blagdanskog ugođaja, lako se pretjera s dekoracijama pa umjesto toplog, skladnog i privlačnog blagdanskog interijera često dođe do prenatrpanosti i kiča.

Osim s količinom i stilom dekoracija, nije loše biti pažljiv ni s lampicama, bez obzira koliko ih obožavali. Umjesto razvlačenja više metara šarenih lampica duž cijelog doma, ugodniji a jednako efektni mogu biti ubačeni samostalni svijetleći detalji poput lampiona, zvjezdica, oblikovanih ukrasa za prozor i slično.

U svakom domu postoje elementi koji su stanarima neizostavni za stvaranje blagdanske čarolije. To može biti ukras na ulaznim vratima, adventski vijenac na kuhinjskom stolu, čizmice iznad kamina, božićno drvce, nešto drugo ili sve navedeno. Kod postavljanja dekoracija, dobro je imati plan i raspored uređenja te je najjednostavnije krenuti od početka, odnosno od ulaznih vrata.

Prostorija u kojoj se provodi najviše vremena može sadržavati nešto više dekoracija i vjerojatno će biti potrebno posvetiti joj najviše pažnje, no to ne znači da ostale prostorije trebaju biti zanemarene. Božićne figure postavljene na komode u hodniku, posteljina u spavaćoj sobi ili ručnici u kupaonici s božićnim detaljima učinit će da se blagdanski duh osjeti u cijelom domu.

Za kraj, ne zaboravite da blagdanski ugođaj ne čine samo oku vidljivi detalji, već i oni za koje su važna druga osjetila.

Miris cimeta i kolača koji dolaze iz kuhinje i ugodna vesela božićna glazba u pozadini savršeno se uklapaju s božićnim džemperima ili pidžamama dok se nestrpljivo čeka otvaranje poklona.

Posljednji članci

Zagreb
30.05.2022

Idemo na zagrebačku špicu!

28.05.2022

Isplanirajte savršen piknik u prirodi

29.04.2022

Idealni hobiji za proljetno vrijeme

15.04.2022

3 praktične ideje za uskrsne ukrase