Ukrasna trava pampas strelovito je zavladala kako instagramskim domovima tako i u onim svakodnevnim. Svoju popularnost zasigurno duguje činjenici da je izuzetno jednostavna biljka za održavanje, a vizualno efektna.

Pampas je stigao u Europu u 19. stoljeću. Karakterizira ga travnati busen koji dosegne do 80 cm te raskošni cvjetovi boje pijeska do čak dva metra visine. Cvate krajem ljeta, u kolovozu i rujnu, ali zahvaljujući jednom triku može krasiti vaš dom cijele godine. Lak za kosu glavni je vaš saveznik ako dobijete priliku dom ukrašavati svježim cvjetovima.

Zbog svoje strukture, tankih, pernatih dlačica, lako se trusi tijekom sušenja. No tomu se staje na kraj lakom za kosu. Nakon što se pampas osuši, potrebno ga je samo obilno prešpricati njime. Ako niste vješti s biljkama i cvijećem, pampas je savršen izbor, a dostupan je i u umjetnoj varijanti.

U uređenju interijera pampas se najčešće koristi kao dekoracija u dnevnim boravcima. No i to se mijenja. Svoje mjesto pronalazi čak i u toaletima, na stolovima, u vrtnim prostorima, hodnicima, pa čak i kao dio vjenčanih buketa. Uobičajeno se polaže u visoke vaze koje odgovaraju visini samog cvijeta. Takve dekoracije najbolje je smjestiti u kutove prostorija kako ne bi ometale i nametale se u prostoru. Ako želite posebno istaknuti ovu biljku, položite je na stol i formirajte neobičan središnji ukras koji se odlično nadopunjuje sa svijećama ili ukrasnim kamenčićima. Prekrasno se slaže s prirodnim materijalima. Povezivanje drveta, kamena, zemljanih boja s ovom ukrasnom travom čini zaokruženu priču u svijetu uređenja doma.

Prirodno dolazi najčešće u boji pijeska, a umjetan, kao dekoracija, pampas može biti čiste bijele boje, sve popularnije roze ili pak s ombre efektom od više boja. Takav tip pampasa najbolje se uklapa u eklektične dizajne i prostorije koje bježe od minimalizma.

Zahvaljujući svojoj visini, elegantnom izgledu cvijeta te neutralnosti boja, pampas se lako uklapa u skoro svaki dom.

Posljednji članci

29.04.2022

Idealni hobiji za proljetno vrijeme

15.04.2022

3 praktične ideje za uskrsne ukrase

25.03.2022

5 idealnih mjesta za proljetnu šetnju u Zagrebu

28.02.2022

Kako uklopiti crvene detalje u dom?