Prva asocijacija na jesen najčešće su kesteni i žuto lišće. Plodovi ove biljke beru se sredinom listopada i sastavni su dio jesenskih gastronomskih priča, kako u restoranima tako i u kuhinjama brojnih domaćinstava.

Kesteni sadrže kalcij i željezo, a bogati su i vitaminima B i E. Za razliku od ostalih orašastih plodova, plod kestena je niskokaloričan pa se odlično može uklopiti u uravnoteženu prehranu. Zanimljivo je kako ne sadrži gluten pa ga mogu konzumirati i osobe koje izbjegavaju gluten u svojoj prehrani. Kesteni se koriste kao dodatak salatama i juhama, od njih se pravi med, ali i razne slastice. Najjednostavniji način konzumacije ipak je pečeni ili kuhani kesten. Ako imate pristup dvorištu i otvorenoj vatri, kao što je slučaj u vilama Bel Village, pečeni kesten najbolja je opcija. Okupite društvo i uživajte u toplim kestenima i šalici kuhanog vina. Prava jesenska idila.

Često ćete na ulicama Zagreba čuti “Maruni, maruni, vrući maruni”. Postoji razlika između kestena koje najčešće možete pronaći u supermarketima i pečenih maruna koji se prodaju na ulicama gradova. Maruni su zapravo oplemenjena verzija kestena, a u Hrvatskoj je najpoznatiji lovranski marun. Glavna razlika između ova dva kestena je u boji – maruni su svjetliji, njihova ljuska lakše se i brže odvaja, a plodovi su slađi i baš zato je marun bolji izbor u slastičarstvu pri izradi slastica. Kako ne bi sve samo ostalo na riječima, predlažemo da se okušate u izradi klasične jesenske slastice – kesten pirea.

Sastojci:

– 1 kg kestena
– 500 ml punomasnog mlijeka
– 2 vanilin šećera
– 20 g bijelog šećera
– 25 ml ruma
– tučeno slatko vrhnje za dekoraciju

Priprema je vrlo jednostavna. Potrebno je skuhati i potom oguliti ljusku kestena. Kad ih dobro očistite, najlakše ih je usitniti u blenderu. U loncu izmiješajte mlijeko, rum i šećer. dodajte usitnjene kestene te ostavite da se sve kuha dok kesteni u potpunosti ne upiju mlijeko. Servirajte u zdjelicama i na vrhu ukrasite šlagom.

U slast!

Posljednji članci

29.04.2022

Idealni hobiji za proljetno vrijeme

15.04.2022

3 praktične ideje za uskrsne ukrase

29.03.2022

Što je pampas i kako ga iskoristiti za dekoraciju interijera

25.03.2022

5 idealnih mjesta za proljetnu šetnju u Zagrebu