Ljeto je svojim toplim sunčevim zrakama, ali i osvježavajućim večernjim povjetarcima, već poslalo pozivnice za uživanje na svježem zraku. Pažljivo uređeni balkoni i terase stvaraju poseban užitak u ispijanju prve jutarnje kave, tjelovježbi na otvorenom ili veselom druženju s prijateljima.

Uređenje svog balkona možete osmisliti u skladu s interijerom ili kao samostalnu priču. U svakom slučaju, kako bi vaša balkonska oaza u potpunosti ispunila svoju svrhu, kod uređenja je potrebno obratiti pažnju na nekoliko važnih detalja.

Namještaj

Ovisno o njihovoj veličini, balkone je poželjno podijeliti u zone. Veliki balkoni mogu se osmisliti kao raznovrsne cjeline pa se tako mogu sastojati od prostora za opuštanje, vanjske blagovaonice ili prostora za vježbanje i uživanje u najdražim hobijima. Ovisno o tome koju ste mu svrhu namijenili, možete se upustiti u potragu za namještajem. U svakom slučaju, i na balkonu manje površine uvijek će se pronaći mjesta za ležaljku, ljuljačku ili sjedeću garnituru. Ipak ćete ovdje većinu vremena provoditi u bezbrižnom opuštanju i uživanju.

Rasvjeta

Tijekom dana prirodnog svjetla na balkonima neće nedostajati, ali u večernjim satima sjaj mjesečine i zvijezda neće uvijek biti dovoljan. Kako biste doskočili tome, ugradite rasvjetu čija se jačina može prilagođavati ili se odlučite za više vrsta rasvjetnih tijela. Primjerice, žarulje mogu poslužiti ako vam je potrebna jača rasvjeta, a dekorativne lampice sjajne su za postizanje ugodne i prigušene atmosfere. Možete biti i odvažni pa na balkon postaviti raskošan luster.

Biljni svijet

Biljke na balkonima mogu se razlikovati po vrsti, veličini i bojama, ali svakako odaberite one koje mogu preživjeti različite vremenske uvjete, bilo da je riječ o hladnim zimama, visokim temperaturama ili jakom suncu ako se balkon nalazi na sunčanoj strani. Iako bismo vam najradije rekli da s biljkama ne možete pretjerati, najbolje je odabrati one koje neće zauzeti cijeli balkon kad izrastu. Također, odlučite se za one vrste za koje znate kako ih održavati i kojima možete posvetiti dio svog vremena, kako bi u konačnici vaše biljke dobile pažnju koju zaslužuju.

Ukrasi i detalji

Onaj završni “touch” može se postići detaljima koji najbolje odgovaraju vašoj osobnosti. Ormarić za čaše i mini bar s najdražim pićem? Glazbeni uređaji i dobro ozvučenje? Bonsai drvca i oprema za njihovo uređivanje? Vaze i skulpture? Ili čak zatvorene police s omiljenim štivom?

Vi najbolje znate što najviše volite i kako želite provoditi vrijeme u svojoj balkonskoj oazi!

Posljednji članci

Zagreb
30.05.2022

Idemo na zagrebačku špicu!

28.05.2022

Isplanirajte savršen piknik u prirodi

29.04.2022

Idealni hobiji za proljetno vrijeme

15.04.2022

3 praktične ideje za uskrsne ukrase