Hladniji jesenski dani kao stvoreni su za izležavanje i odmor u toplome domu. Kako bi taj dojam bio potpun, veliku ulogu ima sjedeći namještaj u dnevnom boravku. Udobnost prije ljepote, tj. funkcionalnost prije estetike, jedna je od tajni. Ako nastavite čitati, očekuje vas još nekoliko njih...

Plan je pola posla

Odlazak u kupovinu sofe može biti stresan i zahtjevan posao ako ne napravite plan. Što to znači? Prije kupovine ključno je odrediti prostor i lokaciju gdje ćete smjestiti sofu, potom dobro izmjeriti dimenzije koje vam odgovaraju jer prevelika sofa nikome neće izmamiti osmijeh na lice. Veliki dio sofa modularnog je oblika pa ih sami slažete. Dobro je unaprijed znati koji vam sve oblici odgovaraju kako ne biste gubili vrijeme u kupovini.

Dva u jedan funkcija

Čemu zauzeti prostor običnom sofom ako imate opciju za dodatnim ležajem? Kad vam dolaze gosti ili jednostavno za izležavanje pred televizorom, opcija izvlačenja sofe čini se kao dobitna kombinacija. Ovo je osobito pogodno za male prostore, poput garsonijera, koji ne trpe puno namještaja.

Kako izabrati boju

Iako nam za oko prirodno zapinju vesele i jarke boje, dobro razmislite želite li tu boju gledati svakoga dana duži period vremena. Velika većina kupuje sofe u namjeri da ih koriste godinama. Zato se odlučuju na neutralne tonove, uglavnom sive ili smeđe boje. Iako je bijela boja kraljica elegantnog izgleda, veoma je nezahvalna za održavanje, baš kao i ostale svjetlije boje. Ako imate životinje i djecu, tamniji tonovi bolji su izbor. Ako birate boju, ne vodite se trendovima koji brzo blijede, već vlastitim preferencijama.

Održavanje

Za kraj, ali ne manje bitna stavka – održavanje sofe. Nitko ne želi sofu samo za gledanje, zar ne? Baš zato je bitno da pri izboru sofe ispitate koliko je teška za održavanje. Dobro je unaprijed znati da, iako su najskuplji, svila, lan i pamuk ujedno su materijali koji se najlakše oštećuju. S druge strane, mješavine prirodnih i umjetnih materijala, poput vune ili pamuka ojačanog sa sintetičkim vlaknom, zahvalnije su za održavanje.

Samo još doza sreće, dobra volja i izdvojeno vrijeme dijele vas od nove sofe. Ako i promašite s bojom ili materijalom, reciklirajte – ne bacajte. Novotapecirana sofa poprimit će potpuno novo ruho.

Posljednji članci

Zagreb
30.05.2022

Idemo na zagrebačku špicu!

28.05.2022

Isplanirajte savršen piknik u prirodi

29.04.2022

Idealni hobiji za proljetno vrijeme

15.04.2022

3 praktične ideje za uskrsne ukrase