Uređenje doma cjelokupan je proces u kojemu svaki detalj ima važnu ulogu pa tako i odabir odgovarajućeg tepiha za vaš dom.

Saznajte na što valja obratiti pozornost prilikom kupovine tepiha kako biste prostor učinili vizualno privlačnim, ali i funkcionalnim, odnosno postigli harmoniju.

Materijal

Jedan od najvažnijih čimbenika prilikom odabira tepiha trebao bi biti materijal. Kad je tepih u pitanju nije zgorega izdvojiti koju kunu više i osigurati si kvalitetan tepih jer ipak ćete hodati po njemu i gledati ga svaki dan. Dvije su opcije, birajte između kvalitetnih i nešto skupljih vunenih tepiha ili cjenovno pristupačnijih polipropilenskih tepiha. Zahvaljujući materijalu, vuneni tepisi su topli za stopala te izrazito izdržljivi. Ovaj tip tepiha odličan je izbor ako imate malu djecu koja vole puzajući istraživati vaš dom.

Ako ste spremni na investiciju, odličan su odabir vuneni, ručno rađeni orijentalni tepisi jer traju godinama. Polipropilenski tepisi izrađeni su od sintetičke tkanine koja je veoma izdržljiva i otporna na različite vrste mrlja te je zato praktičan i čest izbor kod opremanja kućanstva. Kod vlastita odabira, najbolje je odabrati vrstu tepiha prema svom životnom stilu i mogućnostima.

Boja i uzorak

Treba biti oprezan s odabirom dezena i boja jer tepih oplemenjuje prostor i najčešće se smješta u središnji dio doma, dnevni boravak, u kojem boravite veći dio dana te primate goste. Ako vaš dom obiluje bojama i ukrasima, prilikom kupovine tepiha birajte neutralnije boje i uzorke kako biste postigli sklad dizajna, osobito u zajedničkim prostorijama. Ako vašem domu nedostaje malo kolora, poigrajte se tepisima živih boja, ali ne zaboravite ukomponirati ga s ostalim detaljima u prostoru.

Veličina

Ako se na tepihu nalazi namještaj, tepih bi trebao biti većih dimenzija nego sam namještaj kako ne bi djelovao minijaturno. Dizajneri se slažu da biste oblik trebali prilagoditi namještaju koji se nalazi na njemu; ako imate okrugli stol, neka i tepih bude tog oblika. Također, pravilo je da možete biti slobodniji kod odabira veličina ako raspolažete velikim prostorom: birajte velike tepihe ako želite postići povezanost prostora, a želite li vizualno odvojiti prostor, birajte više tepiha manjih dimenzija.

Birajte mudro i pažljivo, a ako niste sigurni, uvijek se možete posavjetovati sa stručnom osobom.

Posljednji članci

Zagreb
30.05.2022

Idemo na zagrebačku špicu!

28.05.2022

Isplanirajte savršen piknik u prirodi

29.04.2022

Idealni hobiji za proljetno vrijeme

15.04.2022

3 praktične ideje za uskrsne ukrase