Kako bi fina jela dobila na značaju, običaj je da se serviraju na lijepim tanjurima uz odgovarajući pribor, a cjelokupni dojam zaokružit će dekoracija stola. Podsjetimo se bontona serviranja!

Nakon što ste obavili lavovski dio posla i skuhali sva ukusna jela koja ćete poslužiti gostima, na red dolazi još uređenje stola na kojem ćete objedovati. Najčešće se to obavlja netom prije dolaska gostiju pa je dobro da imate sve unaprijed pripremljeno kako biste izbjegli stres.

Ako je riječ o doručku ili ručku, uobičajeno se postavlja stolnjak svijetlih i neutralnih tonova. Bijeli stolnjak znak je elegancije i nećete pogriješiti ako se odlučite za njega. Serviranje večere dopušta postavljanje stolnjaka tamnijih i jarkih boja. Ali kad su blagdani, proslave i zabave u pitanju, nema posebnih pravila – to je stvar vaše kreativnosti i estetike. Uz svečanu večeru/ručak obavezno treba postaviti i pamučne ubruse, dok su salvete rezervirane za svaki dan.

Poželjno je imati set istog pribora za svaki slijed jela kako biste vizualno postigli elegantan i ujednačen izgled. Izbor pribora koji ćete staviti na stol ovisi o jelima koje ste pripremili: nepotrebno je stavljati sav pribor jer ćete zatrpati površinu i zbuniti goste. Pribor za jelo treba biti postavljen slijeva nadesno – vilice, zatim noževi i na kraju žlice.

Pravilo je da se postavlja pribor tako da gosti prilikom konzumiranja hrane idu od vanjskog do unutarnjeg pribora. Oštrica noža uvijek treba biti okrenuta prema tanjuru. Tanjur se postavlja između vilice i noža u ravnini sa stolicom. Čaše se postavljaju s desne strane, iznad noža i žlice. Ne zaboravite na desertnu žličicu ili vilicu koje je najbolje staviti iznad tanjura.

Dekoracija je lijep dodatak, ali nikako ne valja pretjerati. Visoki svijećnjaci koji neće ometati pogled gostima ni zauzimati previše mjesta na stolu dobar su odabir. Buketi cvijeća lijep su detalj, ali nikako ih ne stavljajte u sredinu stolu, već na rub da ne zauzmu mjesto gdje treba biti hrana. Dobro društvo, ukusna jela i odlična kapljica vina ipak su najbitniji dio svake svečanosti pa ako i napravite propust u serviranju, nema mjesta za brigu.

Uživajte!

Posljednji članci

Zagreb
30.05.2022

Idemo na zagrebačku špicu!

28.05.2022

Isplanirajte savršen piknik u prirodi

29.04.2022

Idealni hobiji za proljetno vrijeme

15.04.2022

3 praktične ideje za uskrsne ukrase