Bez obzira na to jeste li veliki kolekcionar ili skromniji knjigoljupac s nekolicinom svojih najdražih naslova, vrijeme je da praktično i sa stilom uredite svoju kućnu biblioteku.

Prije kupnje ili izrade prvih polica za knjige, poželjno je donijeti odluku o veličini biblioteke – želite li da bude osmišljena kao zasebna prostorija ili vam je privlačnija ideja o kutku za čitanje s policama usklađenima s ostatkom interijera. Naravno, ovakve odluke ovise o raspoloživom prostoru i količini i vrsti knjiga koje posjedujete ili planirate posjedovati.

Prostor za rad ili kućni ured idealno je mjesto za kućnu biblioteku ako se vaša kolekcija knjiga sastoji u većoj mjeri od stručne literature. Ako vam knjige i čitanje predstavljaju umirujuću zabavu i bijeg u svijet mašte, kućna knjižnica savršeno će se uklopiti u prostoriji predviđenoj za opuštanje ili hobije.

Police za knjige, baš kao i knjige koje posjedujete, mogu biti odraz vaše osobnosti i stila. Ugradbene police koje se mogu protezati od poda do stropa preko zida određenog za tu namjenu, praktične su i štede prostor. Poprilično zanimljive i privlačne mogu biti i police koje zamjenjuju pregradne zidove između prostorija.

Tamnije police i masivnije drvo izgledat će ozbiljnije. Za stvaranje veselijeg ili zaigranijeg dojma, unutarnja (stražnja) strana police može se istaknuti jačim bojama ili tapetama sa zanimljivim detaljima. Uz knjige, prostor na policama može se popuniti i drugim ukrasnim ili korisnim predmetima.

I za kraj, ako ste se već ovoliko potrudili oko svoje kućne biblioteke, sigurno ne želite da ona ostane nezamijećena u mraku pa postavite svjetla koja će osvjetljavati knjige i prostor za čitanje!

Nakon što sve posložite, ne preostaje vam ništa drugo nego udobno se smjestiti i krenuti s okretanjem stranica.

Posljednji članci

Zagreb
30.05.2022

Idemo na zagrebačku špicu!

28.05.2022

Isplanirajte savršen piknik u prirodi

29.04.2022

Idealni hobiji za proljetno vrijeme

15.04.2022

3 praktične ideje za uskrsne ukrase