Crvena boja podsjeća nas na ljubav, strast, toplinu. Zašto onda ne unijeti malo crvenila i u svoj dom? Bitno je znati granicu jer ona brzo može prevladati prostorom i učiniti cijeli dojam kičastim. Zato slijede savjeti kako uklopiti crvenu boju u interijer doma na profinjen način.

Pođimo od činjenice da tamnocrvena boja apsorbira svjetlost dok je svijetlocrvena reflektira. Vodeći se time birajte odgovarajuću nijansu crvene za svoj dom. Ako želite stvoriti dubinu, kombinirajte obje nijanse kroz detalje poput ukrasnih jastuka, prekrivača i tepiha.

Gdje smjestiti crvenu boju?

Crvena boja nije pogodna za male prostore, osobito ne na zidovima. U većim prostorima, jedan zid u blagovaonici ili kuhinji mogao bi funkcionirati. Ako vas zanima zašto baš te dvije prostorije, odgovor leži u psihologiji. Znanost crvenu boju povezuju s apetitom, zato mnogi lanci brze hrane biraju ovu boju u svojim logotipima kako bi vam se otvorio apetit kad ih ugledate. Crvenom bojom u kuhinji možete postići poticajnu i živahnu atmosferu.

Kako biste izbjegli probleme koji idu uz korištenje ove boje, najbolje rješenje je ograničiti crvenu boju samo na detalje u uređenju. Odlično se slaže s crnim, bijelim ili srebrnim dekoracijama.

Namještaj

Ako odlučite uložiti u crveni namještaj, neka to bude kauč ili fotelja. Vodite računa da će najbolje funkcionirati u skladu s neutralnim tonovima u ostatku prostorije. Jedan od trikova kako unijeti crvenu boju, ako ste oprezniji u izboru boja, izbor je smeđe boje koja sadrži crvene podtonove. Kada sunce ili svjetlost padne na materijal takve boje, jasno će se vidjeti crvena boja, ali bez dominacije nad cijelim prostorom.

Gdje ne koristiti crvenu boju?

Iako je crvena boja izraz romantike i ljubavi, u spavaćoj sobi s njom treba biti oprezan. Posteljina u crvenoj boji može biti prenapadna i postići kontraefekt od željenog. Isto pravilo vrijedi i za dječju sobu. To su prostorije za opuštanje i odmor, a crvena boja odiše živošću i potiče na aktivnost.

Posljednji članci

29.04.2022

Idealni hobiji za proljetno vrijeme

15.04.2022

3 praktične ideje za uskrsne ukrase

29.03.2022

Što je pampas i kako ga iskoristiti za dekoraciju interijera

25.03.2022

5 idealnih mjesta za proljetnu šetnju u Zagrebu