Što više, to bolje! Kad su u pitanju stvari u vlastitom domu kojima morate naći mjesta, ta izreka može predstavljati problem. Kako biste izbjegli kaos i zatrpanost doma, poslužite se našim savjetima za prozračan i ugodan dom.

Proljeće u zraku

Prve zrake sunca i procvjetalo cvijeće nagovješćuju da je vrijeme za veliko proljetno čišćenje. Često je to naporan i zahtjevan zadatak ako redovito ne održavamo kuću, ali krajnji rezultat je uvijek nagrađujući – čisti dom. Da bi proljetno čišćenje imalo smisla, nije dovoljno sve stvari nagurati u ormar ili ispod kreveta, potrebno je dubinski sve očistiti. Tu dolazi često do problema jer zbog količine nakupljenih stvari ne znate otkud krenuti.

3, 2, 1, akcija!

Zato osmislite plan i organizirajte svoje vrijeme. Bitno je znati kakva je stvarna situacija i držati se plana čišćenja. Vodite računa da proljetno čišćenje ne možete obaviti u nekoliko sati, planirajte vikend aktivnost u kojoj može sudjelovati cijela obitelj. Krenite od jedne prostorije i nakon što završite, prebacite se na sljedeću. Prvi korak je raščišćavanje svih ormara, polica, ladica, kutija… Sve predmete izvadite van i krenite razvrstavati. Što je za smeće, što ćete donirati, a što vraćate nazad. U ovom procesu budite nemilosrdni, ne vežite se za nepotrebne predmete jer ćete teško izbaciti suvišne stvari iz doma. Predmete koje koristite svaki dan ili nekoliko puta tjedno stavite na lako dostupno mjesto, stvari koje koristite rijetko, ali su vam potrebne, pametno odložite u kutije ili vakuum vreće koje štede prostor. Prije nego sve vratite na svoje mjesto, očistite police.

Minimalistički dom

Često se spominje kako minimalistički stil nije samo stil uređenja doma, već i stil življenja. Njegov koncept leži u izreci: manje je više! Nakon čišćenja doma i izbacivanja nepotrebnog, razmišljajte kako zadržati minimalistički pristup u uređenju. Zgodan trik kako to ostvariti je “jedna stvar unutra, jedna van”. Ovo pravilo osobito vrijedi za odjeću koja veoma brzo može prenatrpati ormare. Prednost ovog pristupa uređenja i življenja je elegantan i prozračan dom. Također, zbog manjeg broja stvari, lakše ćete se snalaziti te će čišćenje doma biti manje zahtjevan zadatak.

Posljednji članci

Zagreb
30.05.2022

Idemo na zagrebačku špicu!

28.05.2022

Isplanirajte savršen piknik u prirodi

29.04.2022

Idealni hobiji za proljetno vrijeme

15.04.2022

3 praktične ideje za uskrsne ukrase