Svako godišnje doba volimo iz raznih razloga, a svako od njih nosi svoje očaravajuće boje. U jesenjoj rustikalnosti sa 100 nijansi narančaste, ljubičaste ili crvene te pomalo luksuznim nijansama zlatnožute teško je ne uživati.

Magičnost jeseni najbolje se osjeća u prirodi, a vlastiti vrt lako može postati prostor kao iz bajke. Ugodna svježina nakon ljetnih vrućina poziva na sezonsko vrtlarenje, a prije zime potrebno je pobrinuti se za postojeće biljke ili upotpuniti vrt novima koje su strpljivo čekale svoj red za sadnju.

“Pomladite” grmlje i pobrinite se za najljepši travnjak

Jesensko obrezivanje odnosi se najviše na grmlje i živicu. Kad grmlje poprimi žutu boju, stabljike se počnu savijati prema tlu ili se počne stvarati sjeme, znak je da je vrijeme je za rezanje. Prije rezanja svakako preporučujemo dodatno se informirati o vrsti grmlja i kako ga tretirati.

Niske temperature i veća količina vlage tijekom zime razlog su zašto se ujesen posljednji put u godini obrezuje živica i kosi trava. Kod obrezivanja živice treba paziti da ne ostaju rupe tako da preko zime ne izgleda golo, a travu se ne preporučuje kositi na visinu kraću od 5 centimetara. Otpalo lišće treba se redovito čistiti, a umjesto klasičnog gnojiva koristi se jesensko koje obično ima nizak udio dušika i više kalija koji povećava otpornost na mraz.

Uživajte u cvijeću i zaštitite stabla

Ako ste već ranije obogatili svoj vrt trajnicama i jednogodišnjim cvijećem koje cvjeta u jesen, možete u njima opušteno uživati prije nego što se ušuškaju ispod zimskog pokrivača. Za one koji su tek u planovima, postoji nekoliko vrsta cvijeća i biljaka koje se sade upravo u ovo doba godine poput tulipana, maćuhica ili ruža.

Stabla svoje najzanimljivije kreacije ostavljaju za jesen. Raznobojnom raskoši lišća u spektru svih jesenskih boja kao da se trude da se što jače utisnu u pamćenje prije zimskog odmora. Kako bi stabla na proljeće ponovno zablistala, ne zaboravite ih prije početka zime primjereno zaštititi.

Provedite ugodnu jesen u luksuznom okruženju Bel Villagea!

Posljednji članci

Zagreb
30.05.2022

Idemo na zagrebačku špicu!

28.05.2022

Isplanirajte savršen piknik u prirodi

29.04.2022

Idealni hobiji za proljetno vrijeme

15.04.2022

3 praktične ideje za uskrsne ukrase