Fenomen zagrebačke špice traje već dugi niz godina, samo je lokacija nešto drugačija. Suština špice, odnosno okupljališta, je biti viđen i zapamćen. Za lokalce, zagrebačka špica stil je života, a za posjetitelje prikaz kulture i običaja.

Prema službenim zapisima, špica se proteže od Gajeve ulice, Petrićeve, Preradovićeve, Margaretske, Preobraženske, Bogovićeve, Trga bana Josipa Jelačića sve do Preradovićeva trga gdje se nalazi najviše ugostiteljskih objekata koji zapravo i privlače ljude. Glavni i odgovorni za nastanak prostornog plana je zagrebački arhitekt Mihajlo Kranjc, koji je osamdesetih godina prošloga stoljeća centru Zagreba podario današnji prepoznatljiv izgled. Cijeli potez od Gajeve do Petrićeve pretvorio je u pješačku zonu, uklonio je promet automobila na glavnom Trgu te uredio Cvjetni trg.

Medijski je špica pozorno praćena 2000-tih godina kad su se javno eksponirane osobe okupljale i fotografirale vikendom, a mediji sve to prenosili putem portala i televizijskih emisija. Danas je biti viđen vikendom na špici sasvim normalna stvar, možda već sutra završite na modnom portalu ili u novinama. S obzirom na duuugu šetnicu, često se uspoređuje s modnom pistom.

girs in cafe

Osim modnog aspekta, špica je mjesto za predahnuti, popiti omiljeno piće na terasi i razgledavati slučajne prolaznike te upijati atmosferu grada. Isto tako, idealno je mjesto za shopping zbog velikog broja trgovina i malih butika pa je čest slučaj vidjeti ljude kako šetaju gradom s vrećicama u rukama. Blizu se nalazi se i Dolac, zagrebačka tržnica na kojoj se kupuje domaće meso i riba, povrće i voće, ali i cvijeće, a nakon kupnje običaj je popiti kavicu na špici.

Proljeće je kao stvoreno godišnje doba za odlazak na špicu jer su terase prepune ljudima, uvijek možete sresti nekog poznatog ili vama dragog.

Ako želite iskusiti Zagreb, špica je svakako mjesto koje morate posjetiti i doživjeti.

Posljednji članci

28.05.2022

Isplanirajte savršen piknik u prirodi

29.04.2022

Idealni hobiji za proljetno vrijeme

15.04.2022

3 praktične ideje za uskrsne ukrase

29.03.2022

Što je pampas i kako ga iskoristiti za dekoraciju interijera