Uređenje novog doma ili preuređenje postojećeg pravi je izazov čak i za iskusne stručnjake jer stilova je mnogo, kao i želja vlasnika. Već duže vrijeme minimalizam je jedan od najpoželjnijih koncepata uređenja pa saznajte što učiniti kako bi i vaš dom postao minimalistička oaza.

Osnovna premisa ovog koncepta je – manje je više! To je nit vodilja koja je okosnica prilikom izbora boja, namještaja, materijala, tekstura, dizajna… Najjednostavnije je krenuti od čiste i ispražnjene prostorije, ali ako preuređujete i nemate taj luksuz, čišćenje je prvi korak. Minimalizam nastoji stvoriti dojam vizualne i funkcionalne neprekidnosti i prohodnosti. U praksi to znači da uklonite sve predmete, dekoraciju i namještaj koji stvaraju osjećaj pretrpanosti prostora.

Boje i/ili njihov nedostatak

Dom je oaza za opuštanje i relaksaciju. Nepotrebne dekoracije i materijali s agresivnim printevima mogu to narušiti. Zato u sklopu minimalističkog stila birajte monokromatski look ili se poigrajte neutralnim bojama koje odaju dojam čistoće i prozračnosti. Ipak, glavna boja (koja to nije) je bijela boja i sve njezine varijacije na temu.

Maksimalna svjetlost

Važna stavka kod uređenja doma u minimalističkom stilu je osvjetljenje koje mora naglasiti otvorenost i prozračnost prostorije. Kod dizajna vodite računa da ima što više prirodnog svjetla kako bi prostorija “disala”, a u večernjim satima prilagođavajte osvjetljenje. Za to su pogodne LED diode.

Minimalni ukrasi

Najteže je urediti prostore u kojima provodimo mnogo vremena, poput dnevnog boravka, zato prvo krenite s prostorijama gdje će vam “manjak” ukrasa predstavljati najmanji problem, kao što su npr. spavaća soba ili kupaonica. Kako dom ne bi izgubio “dušu” ili vlastiti pečat, ukrasite ga promišljenom dekoracijom: cvijeće, fotografije na zidu, skulpture… Ne prelazite granicu od 20% popunjenosti zida prilikom dekoriranja kako biste ipak zadržali minimalizam.

Jednostavnost, otvorenost, linearnost, prozračnost – sve to čini minimalistički dom.

Posljednji članci

Zagreb
30.05.2022

Idemo na zagrebačku špicu!

28.05.2022

Isplanirajte savršen piknik u prirodi

29.04.2022

Idealni hobiji za proljetno vrijeme

15.04.2022

3 praktične ideje za uskrsne ukrase