Za sve ljubitelje biljaka i zelenila, dobra vijest! Čak i za one kojima ni kaktusi ne uspiju preživjeti u domu, biljni terariji sve su popularniji, ne zahtijevaju mnogo pažnje niti velike količine vode, a vaš dom će pretvoriti u pravu zelenu oazu.

Zbog svoje popularnosti lako su dostupni, ali pravi je gušt kad ih sami izradite. Ako ste u potrazi za novim hobijem ili jednostavno trebate nešto što će osvježiti vaš dom, minijaturni vrt u staklenoj boci idealno je rješenje. Prije negoli se upustite u pothvat izrade biljnog terarija, saznajte što sve morate znati i koji materijal trebate koristiti.

POTREBNO: staklena posuda, kameni obluci, ugljen, supstrat, biljke, škarice i pinceta, lijevak, mahovina…

Prvo i osnovno, odredite uvjete u vlastitom domu i prilagodite se tomu. Bel Village vila sa svojim velikim staklenim stijenama koje propuštaju svjetlost, idealna je lokacija za biljni svijet. Ako i vaš prostor ima mnogo dnevnog svjetla, birajte otvoreni terarij namijenjen za uzgoj sukulenata i kaktusa, a zatvoreni terarij je bolji za biljke koje trebaju puno vlage, a mogu biti i u mračnijem prostoru. Vodite računa da biljke koje izaberete ne prerastu prostor staklene kupole. Manje je više kad je riječ o količini biljaka koje ćete uklopiti u terarij. Bitno je samo postići kontrast, i to uz neke više i neke niže biljke. Za bolji vizualni efekt iskoristite mahovinu ili malu paprat.

IZRADA: Koristite lijevak kako ne biste zaprljali stranice terarija dok sipate slojeve. Donji sloj je uvijek drenaža od sitnog pijeska, oblutaka šljunka ili vrlo krupnozrnatog pijeska. Bitno je da su kamenčići za drenažu isprani vrućom vodom kako ne bi kontaminirali biljke. Za filtraciju i održavanje čistoće potrebno je uključiti i tanki sloj drvenog ugljena. Gornji sloj čini tanki pokrov od mahovine. Ona će spriječiti prodiranje tla u drenažni sloj. Završni sloj čini supstrat za terarij. Poslužite se pincetom i škaricama da oblikujete i pozicionirate biljke u staklenu posudu i kad ste zadovoljni izgledom, vaš terarij je gotov.

Ovako uređeni mali vrtovi mogu poslužiti kao lijepi pokloni za goste, a ujedno mogu uljepšati i vaš dom kao dekorativni elementi.

Ovo je idealan način kako unijeti prirodu u dom na minimalistički način.

Posljednji članci

29.04.2022

Idealni hobiji za proljetno vrijeme

15.04.2022

3 praktične ideje za uskrsne ukrase

29.03.2022

Što je pampas i kako ga iskoristiti za dekoraciju interijera

25.03.2022

5 idealnih mjesta za proljetnu šetnju u Zagrebu