Kupaonice su važno poprište naših dnevnih rituala, od jutarnjeg razbuđivanja do večernjeg pripremanja za spavanje. Nerijetko nam upravo kupaonica predstavlja oazu mira u kojoj uspijevamo ukrasti nekoliko trenutaka samo za sebe i prepuštamo se opuštajućim kupkama ili njegujućim tretmanima. U tim posebnim trenucima želimo da sve bude savršeno, od izgleda prostora i temperature do mirisa u prostoriji koji igra neprocjenjivu ulogu u našim ritualima.

Aromaterapija dokazano ima pozitivan utjecaj na ljudski organizam. Tretmani u kojima se koriste kombinacije mirisa iz prirode utječu na psihičko stanje, podižu raspoloženje, djeluju umirujuće, a koriste se i za smanjenje fizičke boli poput glavobolje.

Odabir mirisa za prostoriju uglavnom ovisi o ukusima pojedinaca i trenutnom raspoloženju. Ne odgovaraju svakoj osobi isti mirisi niti imaju jednak učinak, zato provjerite koje skupine mirisa na vas djeluju najblagotvornije i u njima uživajte tijekom svojih malih dnevnih rituala.

Mirisi iz prirode

Citrusni mirisi su izvrsni podizači energije što najveći značaj može imati ujutro dok se pokušavate razbuditi ili kada umorni poslije posla ušetate u kupaonicu. Cvjetni i slatkasti mirisi nahranit će romantične i razigrane duše koje će se moći prepustiti svojim maštarijama za vrijeme opuštajuće kupke. Biljni mirisi poput lavande, kamilice ili mente pružaju slamku spasa u bijegu od stresa, brige i uznemirenosti, a pobrinut će se za kvalitetan odmor i najljepše snove.

Mirisi putovanja

Putoholičari nerijetko pamte zemlje ili područja u kojima su bili upravo po mirisima koji su tamo prevladavali. Čak i ako niste putovali u neku zemlju, ponekad ćete prepoznati mirise iz trgovina originalnim proizvodima. Ispunite li kupaonicu mirisima s notama jantara, kurkume i cimeta, lako ćete se spremati za posao dok zamišljate da ste u Maroku.

Mirisi uspomena

Kao što mirise često vežemo za neke uspomene ili osobe, tako i blagdani i različita razdoblja godine imaju svoje mirise koji čak i najotpornije potaknu na šetnju alejom uspomena. Nakon nekoliko sekundi u prostoriji ispunjenoj mirisima cimeta i jabuke, gotovo je nemoguće ne pomisliti na Božić, zimu, snijeg i kolače ili vrući čaj. Mirisi u kombinacijama s kokosom pak u tren oka misli prebacuju na ljeto, plažu i ljetne avanture.

Uz pravi odabir mirisa, razlozi za provođenje više vremena u kupaonici sami će se pronalaziti. Slobodno se poigrajte dok ne pronađete svoj najdraži miris koji će vas maksimalno razmaziti.

Posljednji članci

Zagreb
30.05.2022

Idemo na zagrebačku špicu!

28.05.2022

Isplanirajte savršen piknik u prirodi

29.04.2022

Idealni hobiji za proljetno vrijeme

15.04.2022

3 praktične ideje za uskrsne ukrase