Ako živite u Mlinovima, dobro znate gdje su Šestine. Ako tek planirate preseliti u Mlinove, Šestine će vam brzo prirasti srcu!

Svako mjesto i kvart u Zagrebu ima svoj šarm, priču i zanimljivu povijest. Vrijeme je da vas upoznamo sa Šestinama, kultnim gradskim naseljem smještenom na južnim obroncima Medvednice, odnosno u neposrednom susjedstvu Mlinova i vila Bel Villagea. Donosimo vam nekoliko činjenica i zanimljivosti iz kategorije “jeste li znali?”!

 

Koliko su Šestine stare?

Korijeni Šestina sežu duboko u prošlost, odnosno naselje se počelo razvijati još u 13. stoljeću. U 17. stoljeću spominju se kao samostalna župa, a krajem 19. st. dobivaju status samostalne općine. Danas nose status elitnog zagrebačkog naselja na čijem području živi oko 3.500 stanovnika.

 

A zašto se tako zovu?

Upućeni Zagrepčani će vam reći kako su Šestine dobile ime po radnoj obvezi koju su lokalni seljaci nekad morali izvršavati prema vlastelinima. Rad za vlastelu tada se nazivao “odlaskom na šestinu” jer je obično padao šesti dan u tjednu.

 

Koje su šestinske znamenitosti?

Naselje je poznato po staroj župnoj crkvi Sv. Emerika čiji temelji su udareni još u 13. stoljeću, a svoj današnji izgled dobila je 1909. godine. U Šestinama se također nalaze čuveni Kulmerovi dvori, koji su sagrađeni u 16. stoljeću i od tada promijenili niz vlasnika, uključujući i knezove Zrinski. Među ostalim, naselje se diči i s dvije upečatljive znamenitosti – skulpturom “Šestinska pralja” i spomenikom dr. Anti Starčeviću.

 

Što je šestinski kišobran?

Slavni šestinski kišobran je tradicijski simbol Šestina i jedan od prepoznatljivih suvenira grada Zagreba. Karakterizira ga jarko crveno platno s prugama i drveni štap s ručkom izrađenom od kestena. Zbog svoje kvalitetne izrade, na glasu je kao iznimno čvrst i pouzdan, a danas ćete ga najčešće vidjeti na folklornim događanjima te na tržnici Dolac gdje se koristi kao suncobran.

 

Sad kad ste saznali više o Šestinama, vrijeme je da krenete u malo kvartovsko istraživanje i upoznate ih izbliza!

Posljednji članci

Zagreb
30.05.2022

Idemo na zagrebačku špicu!

28.05.2022

Isplanirajte savršen piknik u prirodi

29.04.2022

Idealni hobiji za proljetno vrijeme

15.04.2022

3 praktične ideje za uskrsne ukrase